Takaisin esikoulun tehtäviin

Takaisin alakoulun tehtäviin

Kuva kertoo

Oppiaineet: äidinkieli, kuvataide, historia, ympäristöoppi 

Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esiopetus, alakoulu 

Laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppiminen, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Monilukutaito, Osallistuminen ja vaikuttaminen 

  

Tässä tehtävässä tehdään tarinoita kuvien pohjalta sadutus-menetelmää soveltaen. 

Sadutus-menetelmässä saduttaja kirjaa ylös kertojan/kertojien kertomuksen sana- ja äännetarkasti. Kun kertomus on valmis, saduttaja lukee sen ääneen ja kysyy, haluaako kertoja/kertojat tehdä siihen muutoksia. Puhtaassa sadutuksessa ei ennakoida, eikä ohjailla kertomuksen suuntaa, mutta tässä tehtävässä kertomuksen pohjana käytetään kuvaa. 

“Kerro tarina kuvasta, juuri sellainen kuin haluat. Minä kirjoitan sen muistiin sana sanalta, niin kuin sinä sen kerrot. Kun tarina on valmis minä luen sen sinulle, jotta voit korjata sen sitä, mikäli haluat.” 

Tehtävä: 

Lapset valitsevat oman kuntansa verkkonäyttelystä valokuvan, josta haluavat kertoa. Kuvaa tarkastellaan hetki yhdessä ja aloitetaan sadutus. Lopuksi lapset saavat omat tarinansa itselleen. 

Kertomus voi olla: 

  • Yhden lapsen oma kertomus, jolloin saduttajana toimii ryhmän opettaja tai muu aikuinen. Isommat, kirjoitustaitoiset lapset voivat saduttaa toisiaan pareittain. 
  • Ryhmän yhteinen kertomus, jossa lapset lisäävät tarinaan sanoja tai lauseita vuorotellen opettajan (tai muun aikuisen) toimiessa saduttajana. 

Alla esivalittuja kuvia tehtävään. Halutessanne voitte valita mitä tahansa kuvia saranat.fi-verkkonäyttelyistä. Kuvia voi tulostaa lapsille valittaviksi. Kunnan nimea klikkaamalla pääset kunnan verkkonäyttelyiden aloitussivulle, kuvaa klikkaamalla suoraan kuvan omalle sivulle.

Heinävesi

Pitkä punainen puurakennus jonka pihalla viisi ihmistä. Kaksikerroksinen harjakattoinen puurakennus jonka edessä pikkubussi ja Volkswagen kupla Laiva täynnä matkustajia kanavan suulla laivan vasemmalla puolella tukkinippuja vedessä. Hevonen ja taustalla matala suuri punainen maatalousrakennus. Koneita joiden ääressä kuulosuojaimet päässä olevia ihmisiä etualalla pakataan kynttilöitä.

Joroinen

Aukea alue jonka keskellä ihmisjoukko ja hevonen. Kaksikerroksinen vaalea rakennus jossa teksti Joroisten osuuskauppa ja sen edessä tiellä autoja. Koristeellinen kuisti ja pihalla neljä ihmistä vaaleissa mekoissa ja yksi mies puku päällä. Hiekkatie jonka varrella puurakennuksia tien reunassa makaa koira. Patorakennelma ja sen vieressä rakennuksia.

Leppävirta

Tie jonka reunustalla matalia puurakennuksia. Sisäkuva sairaalasta yksi hoitaja ja kuusi lapsipotilasta. Kahdet hevosrattaat joita molempia vetää yksi hevonen ja toisessa kyydissä kaksi ihmistä ja toisessa kolme. Laiva täynnä matkustajia laivassa kyljessä teksti Leppävirta Haalariasuisia ihmisiä otsalamput ja kypärät päässä hississä jossa pariovet joissa pyöreät ikkunat.

Pieksämäki

kaupan tiskillä asiakas ja sen takana myyjä ja kaupan hyllyt joilla kankaita. Tie jolla neljä lasta kävelemässä oikealla rakennus jossa teksti Kemikalikauppa ja vasemmalla vaalea rakennus jossa teksti Apteekki. Rautatiekiskoja ja rautatierakennuksia kiskojen vieressä kyltit joissa tekstit Kouvolaan Elisenvaaraan. Tie ja sen silta jolla joukko ihmisiä kävelemässä. Konepajasali jossa koneita ja työntekijöitä.

Varkaus

  Sisänäkymä Kommilan asuinrakennuksen yhteiskeittiöstä, etualalla leivinuuni, taustalla näkyy kaksi oviaukkoa, joissa molemmissa asukas omassa huoneessaan. Hinaajalaiva Antero. Suurta höyrykattilaa kuljetetaan reellä, tautalla Lehtoniemen tehtaan konttori.

Ideoita tehtävän jatkotyöstöön: 

  • Tarinasta/tarinoista pieni näytelmä, nukketeatteriesitys, kuunnelma, laulu tai tanssi. 
  • Tulostettujen kuvien muokkaus värittäen ja/tai kollaasitekniikalla esim. aikakausilehdistä leikaten ja liimaten. 
  • Kirjoittakaa tarina(t) puhtaaksi koneella ja liittäkää mukaan tarinan pohjana oleva kuva lapsille kotiin vietäväksi. Jos ryhmän kaikki lapset ovat tehneet omat tarinat, niistä voi koostaa kirjasen (mikäli lapset antavat luvan luovuttaa omat tarinansa myös muille). 

Takaisin esikoulun tehtäviin

Takaisin alakoulun tehtäviin