Kohteita ja reittejä

Reittejä

Heinäveden kirkonkylän kulttuurireitti

Parin kilometrin pituisen reitin voit kulkea Kermanrannasta Marjamäen pappilaan tai toisin päin. Reitin varrella on 15 infotaulua, jotka kertovat kuvin ja sanoin entisajan Heinävedestä ja sen asukkaiden elämästä. Kartta reitille: heinavesi.fi/kulttuurireitti

Pieksämäen mobiilireitit

Pieksämäen kulttuuriympäristöihin voi tutustua Pieksämäki-Seuran valmistamilla digitaalisilla poluilla. Niitä voi hyödyntää mobiililaitteella paikan päällä tai tietokoneella kotioloissakin.

Vanha Pieksämäki

Ota mukaan mobiililaite ja lähde tutustumaan vanhaan Pieksämäkeen. Pääset aitiopaikalta katselemaan valokuvia ja kuuntelemaan tarinoita vanhasta Pieksämäestä. Tarinankertojana on Lassi Sinkkonen.

www.tarinasoitin.fi/vanhapieksamaki

Julkiset veistokset ja muistomerkit

Pieksämäen alueella on paljon patsaita ja muistomerkkejä, jotka tuovat oman lisänsä katukuvaan tai ovat muistoja menneisyydestä.

www.tarinasoitin.fi/patsaskierros

Haapakosken ruukki

Haapakosken rautaruukki on perustettu 1842 Haapajoen varrelle. Raudan valmistus järvimalmista päättyi ruukissa vuonna 1904, mutta ruukin tiloissa jatkui valimo- ja konepajatoiminta aina 2000 -luvun alkuun saakka. Mobiilisti toimivan ruukin alueen esittelyn ovat valmistaneet Haapakosken Ruukki ja Pieksämäki-Seura.

www.tarinasoitin.fi/haapakoski

Naarajärven sotavankileiri 1941-1944

Naarajärvellä sijaitsi jatkosodan aikaan 1941-44 Sotavankien Järjestelyleiri no 2. Leiristä on jäännöksenä sotavankihautausmaa, joka sijaitsee nykyisen Naarajärven vankilan alueella, joten hautausmaalle pääsyyn tarvitaan vankilan johtajan lupa. Leiriin ja sen toimintaan voi tutustua tietokoneelta tai mobiilisti.

www.tarinasoitin.fi/sotavankileiri

Varkauden mobiilireitit

Varkauden museoiden mobiilireittien avulla tutustut helposti kulttuuriympäristöön esimerkiksi erilaisten arkkitehtien jalanjäljissä.

Mobiilireitit ovat Suomen museoiden yhteisessä mobiilisovelluksessa, jonka oppaat toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla ilman erillistä sovellusta. Sisältöihin voi tutustua myös tietokoneella.

Alvar Aalto Varkaudessa

Alvar Aalto on arkkitehtina vaikuttanut Varkaudessa enemmän kuin uskoisikaan. Tutustu Aallon arkkitehtuuriin Varkaudessa mobiilisovelluksen avulla.
http://tarinasoitin.fi/varkausaalto

Arkkitehti Kalevi Väyrynen Varkaudessa

Kalevi Väyrynen aloitti Varkauden kauppalanarkkitehtinä 1948, ensimmäisenä arkkitehtinä tässä virassa. Väyrysen aikaa Varkaudessa leimaa tulevaisuudenusko ja uuden, modernin kaupungin luominen. Varkaudessa elettiin kasvun aikaa niin teollisuudessa, kuin liikeyritysten määrässä ja väestömäärän suhteen.

https://tarinasoitin.fi/varkausvayrynen

Arkkitehti Karl Lindahl Varkaudessa

Arkkitehti Karl Lindahl tunnetaan parhaiten Helsingin Paasitornista. Arkkitehtinä hän oli selkeän 1920-luvun klassismin edustaja ja oli pelkistettyjen koristeaiheiden mestari.

A. Ahlström Osakeyhtiön pääarkkitehti hänestä tuli 1910-luvun lopulla. Varkauden lisäksi hänen kädenjälkensä näkyy useilla Ahlströmin tehdaspaikkakunnilla.

https://tarinasoitin.fi/varkauslindahl

Pyöräile taiteeseen

Kierros Varkauden julkisiin taideteoksiin opastaa näkemään kaupunkikuvassa vastaan tulevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja.

https://tarinasoitin.fi/varkauspyorailetaiteeseen

Taipaleen kanavapolku

Taipaleen kanavapolulla tutustut menneisyyden jälkiin ja tapaat kanava-alueen työntekijöitä ja asukkaita menneiltä vuosisadoilta.

https://tarinasoitin.fi/varkaustaipale

Thomén jäljillä Varkaudessa

Arkkitehtiveljekset Ivar ja Valter Thomé olivat 1910-luvulla A. Ahlström Osakeyhtiön luottosuunnittelijoita. Luomalla Varkauden ensimmäisen asemakaavan ja useita merkittäviä rakennuksia ja suunnitelmia alueelle näkyy heidän kynänjälkensä edelleen voimakkaasti Varkauden rakennetussa ympäristössä.

https://tarinasoitin.fi/varkausthome

Vanha Varkaus

Vanha Varkaus-alue on Varkauden historian ydinalueita. Kaupungin historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa.

https://tarinasoitin.fi/varkausvanha


Museot

Klikkaamalla museon nimeä siirryt museon kotisivuille

Heinäveden kotiseutumuseo

Karhulahden kotiseutumuseo (Joroinen)

Leppävirran kotiseutumuseo

Savon radan museo (Pieksämäki)

Varkauden museot


Muita vierailukohteita

Tulossa…